Hoe maak ik een boek?

Categoriën

Meet en Greet in de Kinderboekenweek: ‘Hoe maak je een boek?’

Op 16 oktober 2021 werd ik uitgenodigd voor de ”Meet en Greet’ van Bibliotheek Drenthe in het kader van de kinderboekenweek en het thema: Worden wat je wil. Ieder kind kan namelijk worden waar hij/zij van droomt.

Aan mij de leuke en dankbare taak als ‘boekenschrijver’ uit te leggen hoe ik de Verwonderbijbel gemaakt had.  Tijdens de de middag kreeg ik de namelijk de vraag, ‘hoe maakte ik mijn boek?  

 

Stap 1: Verzin een goed idee !

Alles begint met een grappig, leuk of interessant idee.  Wat lijkt jou leuk om over te schrijven of een boek over te maken?

Kies een hoofdpersoon, dat wil zeggen de persoon (of dier) die de ster of held is in jouw (nog te bedenken) verhaal. Of bedenk eerst een verhaal of een thema waar je graag over schrijft.

Kinderbijbel de Verwonderbijbel

Ik heb met een kinderbril naar de bijbel proberen te kijken en wilde graag iets maken wat mijn inziens dichter bij het beleveringswereld van kinderen en ouders stond. Het is een mooie prentenboek geworden met de meest bekende bijbelverhalen in herkenbare en begrijpelijke jip en janneke taal.

Stap 2: Kies de vorm van je boek

Denk je aan spannend boek (griezelverhaal), een sprookjesboek, stripverhaal, een prentenboek of bijvoorbeeld een gedichtenbundel? Je kiest de vorm van je boek uit wat jou het meest leuk lijkt!

Kinderbijbel de Verwonderbijbel

Ik heb voor kinderen iets leuks en interactief toegevoegd. De thema’s Geloof, Hoop en Liefde uit de bijbel, heb ik vormgegeven met de zoekplaatjes van een hart, duif en de bijbel. Die zoekelementen zijn verstopt in de verhalen en zijn voor kinderen een mooie opdracht om te zoeken tijdens het voorlezen van de verhaaltjes.
Wat leuk en anders is aan deze bijbel, is dat het zowel een boek is die aansluit bij de belevingswereld van het kind en de ouder of grootouder.

Stap 3: Ga op zoek naar plaatjes of tekeningen, foto`s of teken je zelf

Kinderbijbel de Verwonderbijbel

De Verwonderbijbel een kinderbijbel met vrolijke prenten, gebaseerd op mijn eigen reisfoto`s geïntegreerd met kinderillustraties, waardoor de mooiste bijbelverhalen echt tot leven komen.

Stap 4: Als je boek klaar is, ga je naar een uitgever, dat is een bedrijf die jouw boeken zou kunnen maken

Tijdens het maken ervan kreeg ik veel reacties dat het goed uitzag en dat vond ik stiekem zelf ook wel. Ik heb de kinderbijbel uiteindelijk door ontwikkeld en zelf uitgegeven. De bijbel is inmiddels online te koop en te bestellen door elke boekhandel. Maar ook heb ik ervoor gekozen om kinderbijbel de Verwonderbijbel aan te bieden via mijn eigen webwinkel. 

Wil je als kind meer tips hebben hoe je zelf een boek schrijft? Lees eens het boek; Hoe maak ik een boek?  van Annemarie Bon In dit boek lees je alles wat je over boeken wilt weten. Ook krijg je tips van bekende schrijvers en een tekenaar om zelf aan de slag te gaan.

Lees het verhaal en zie de foto`s in de Nieuwsblad de Krant .