Hoe kies ik een kinderbijbel?

Categoriën

Hoe kies je een geschikte kinderbijbel

Het aanbod (kinder)bijbels is reuze groot. Dat maakt het lastig om vooraf een goede keuze te maken voor een kinderbijbel.  Een aantal vragen voor de aankoop van een kinderbijbel zijn daarom relevant:

Is het een cadeau of ga je de kinderbijbel zelf lezen met het gezin? Wil je een uitgebreide kinderbijbel met zoveel mogelijk bijbelverhalen of een kinderbijbel met de meest belangrijke en bekendste verhalen uit de bijbel?  Hoe dient de kinderbijbel aan te sluiten bij de belevingswereld van het kind, via mooie en kleurrijke illustraties, of via uitgebreidere (bijbel)teksten?

Maar de belangrijkste vraag is welke manier van lezen en bijbeluitleg past bij jou en jouw (klein)kind?

Een kinderbijbel moet aansluiten bij de belevingswereld en leeftijd van het kind. Over het algemeen zijn bij 0-6 jarigen de illustraties erg belangrijk en vormen de basis van het verhaal aangevuld met korte teksten, die kunnen weer worden aangevuld door de (groot)ouder. Bij kinderen vanaf 6 jaar wordt de tekst belangrijker, omdat het kind zelf al een beetje kan lezen en ook geïnteresseerd raakt in de betekenis en achtergronden van het bijbelverhaal en de personages.  Bij tieners wordt de achterliggende symboliek van het bijbelverhaal relevanter en diepgaande teksten die aansluiten bij de originele Bijbelteksten.

Kinderbijbel de Verwonderbijbel

Er is inmiddels keuze uit meer dan 1000 kinderbijbels.  Elke kinderbijbel heeft zijn eigen manier om de bijbelverhalen en symboliek te vertalen naar de belevingswereld van het kind. Voor mijn eigen kinderen zijn veel kinderbijbels erg uitgebreid en kennen erg veel tekst. Ik heb met de Verwonderbijbel gekeken door een kinderbril. Het is gewoon een leuk prentenboek met Bijbelverhaaltjes geworden in herkenbare en begrijpelijke Jip- en Janneke taal.

De Verwonderbijbel is daarmee een kinderbijbel die aansluit bij de leeftijd van 2-8 jaar. Er is geprobeerd om de mooiste bijbel verhalen meer tot leven te brengen, door kleurrijke kinderillustraties te integreren in mijn eigen reisfoto`s. Dit geeft herkenning voor de voorlezers zoals grootouders en ouders die bijvoorbeeld het land Israël eens bezocht hebben. Maar het kind krijgt ook direct een realistisch kijk op het Bijbelse land. Bij elk verhaal zie je namelijk foto’s van de werkelijkheid. De meest bekende en gangbare bijbelverhalen zijn opgenomen in deze kinderbijbel. Ook voor niet gelovigen, is de Verwonderbijbel daarmee een leuke en laagdrempelige manier om kennis te maken met de meest bekende bijbel verhalen.

Uiteraard ben ik bevooroordeeld als maker van de Verwonderbijbel…  Maar ik denk en hoop dat kinderen en (groot)ouders samen vol verwondering mogen ontdekken dat Bijbelse verhalen echt tot leven kunnen komen in deze Verwonder-kinderbijbel. Dit zeg ik basis van de vele leuke reacties die ik al heb gekregen. Hieronder lees je ook enkele referenties van lezers van de Verwonderbijbel.

Tevens is het een voorleesbijbel met terugkerende zoekelementen, waarbij jong en oud zich samen kunnen verwonderen over de Bijbelverhalen. De thema’s Geloof, Hoop en Liefde uit de bijbel zijn vormgegeven in deze kinderbijbel met de plaatjes van een hart, duif en de bijbel.

Die zoekelementen in deze kinderbijbel zijn verstopt in de verhalen en zijn voor kinderen een mooie opdracht om te zoeken tijdens het voorlezen van de verhaaltjes

Ook een leuke kinderbijbel om als cadeau weg te geven

Ook is gebleken dat de Verwonderbijbel een leuk kraam cadeau is om weg te geven. Ook hebben een aantal kerken meerdere exemplaren van deze kinderbijbel aangeschaft en als doop cadeau overhandigd bij de kinderdoop in hun kerk.

Bekijk de referenties over kinderbijbel de Verwonderbijbel

‘Een echte aanrader voor alle gezinnen met jonge kinderen. Zo speels en educatief vormgegeven. Spelend leren over die prachtige bijbelse geschiedenis!’

Gerry Velema
Schrijfster, spreekster en initiatiefnemer, De Bemoedigingssite

‘Ik heb mijn kinderbijbel exemplaar als doopgeschenk weggegeven aan een jong gezin. Ze vonden het mooi en sprak erg aan.’

Jannie
Jeugdwerker PKN kerk

‘De kinderbijbel ziet er geweldig uit! We vinden de Verwonderbijbel zo leuk dat we graag nog 5 boeken bij zouden willen bestellen.’

Lisanne

‘Leuke en leerzame kinderbijbel met mooie foto’s en illustraties! Valt goed in de smaak bij mijn zoontje van vijf jaar oud. Mooie bijbelverhalen worden op een eenvoudige maar kundige manier verteld waarbij zoals hoop, geloof, dood, vergeving etc. op een speelse manier aan kinderen uitgelegd worden. Een mooie toevoeging aan een goede opvoeding! Complimenten!’

Marthijn de Jong
Vader van 2 kinderen

‘Gefeliciteerd met dit mooie boek! Mijn zoon is fan!’

Jenneke

kinderbijbel de Verwonderbijbel met een leuke vermelding in het eigentijdse kinderblad Clik

Clik is een eigentijds kinderblad uitgegeven door de HGJB. In deze uitgave die vijf keer per jaar verschijnt, staan leuke weetjes en verhalen, proefjes, knutsels en puzzels, tips, strips en verhalen van kinderen. Bij de tips kreeg kinderbijbel de Verwonderbijbel een leuke vermelding!

Nog meer tips in de zoektocht naar een kinderbijbel

Ook het Nederlands Dagblad wijdde in 2021 een nieuwsitem over de zoektocht naar een geschikte kinderbijbel. Voor nog meer tips verwijs ik naar dit artikel

Ook op de website van kinderbijbels.nl staat een reuze aanbod met kinderbijbels en tips voor het maken van een keuze in de kinderbijbels.

 

 

Onderwerp; keuze van een kinderbijbel